Tiesitkö? Moottorikelkalla saa ajaa vain kuuttakymppiä maastossa

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Moottorikelkkailun suosio on kasvanut viime vuosina. Samaa tahtia kasvavat myös onnettomuuksien määrät. Osa onnettomuuksista vaatii henkilövahinkoja. Kokosimme alle infopaketin moottorikelkalla ajamisesta.

Ajokortti-info muistuttaa, että moottorikelkkaa saa ajaa ainoastaan 15 vuotta täyttänyt henkilö. Virallisella moottorikelkkareitillä, tietä ylitettäessä tai lain sallimissa erityisissä poikkeustilanteissa tiellä ajettaessa moottorikelkan kuljettajalla tulee olla vähintään T-luokan ajokortti, eli traktorin tai mönkijän ajokortti.

Kelkkailijan varusteisiin kuuluvat pakollinen kypärä sekä kunnollinen ajopuku. Kerrospukeutuminen auttaa lämpimänä pysymisessä. Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa maa-alueella on enintään 60 km/h. Poikkeustapauksessa tiellä ajettaessa tai jos os kelkkaan on kytketty reki, jossa kuljetaan henkilöitä, on suurin sallittu nopeus on 40 km/h.

Jääpeitteisellä vesialueella suurin sallittu nopeus on enintään 80 km/h, mutta kelkkauralla 60 km/h. Moottorikelkalla saa ajaa virallisilla moottorikelkkailureiteillä tai kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämillä moottorikelkkaurilla.