RIP televisio – alle 45-vuotiaat katsovat ohjelmansa verkossa

Digi · Terhi Piiroinen

Suoratoistopalvelujen katselu ohitti perinteisen lineaari-tv:n katselun vuoden 2021 aikana alle 45-vuotiaiden keskuudessa. Muutokseen vaikuttavat osaltaan suoratoistopalvelujen tarjonnan laajeneminen, mutta myös kodeissa yleistyvät älytelevisiot sekä nopeat laajakaistaverkot, jotka mahdollistavat kattavasti ympäri maan sujuvan videokuvan siirron.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin teettämä selvitys tv-katselun tavoista kertoo, että lokakuussa lineaari-tv:n osuus jäi 46 prosenttiin, kun taas suoratoistopalvelujen, kuten Yle Areenan tai Netflixin katselun nousi 54 prosenttiin. Lineaari-tv:n katselun osuus 45 vuotta täyttäneiden keskuudessa on pienentynyt 96 prosentista 88 prosenttiin.

Lähes kaikki uudet myynnissä olevat televisiot ovat nykyisin niin sanottuja Smart- eli älytelevisioita, joista voi nettiyhteyden avulla katsoa myös useita suoratoistopalveluja. Uudet älytelevisiot sisältävät myös HD-virittimen, joka on edellytys televisiolähetysten katsomiselle HD-siirtymän jälkeen.