Nettipetosten sarjatehtailija vankilaan – epäiltynä 72 rikoksesta vuoden 2019 jälkeen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Etelä-Savon käräjäoikeus on vanginnut mikkeliläisen 23-vuotiaan miehen petossarjan tehtailemisesta internetissä. Hänen epäillään syyllistyneen 28 petokseen viime vuoden syyskuun jälkeen. Hän on jäänyt aiemmin kiinni 44 aiemmasta nettipetoksesta.

Tuoreimmat petokset ovat tapahtuneet syyskuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana. Hänen edellinen petossarjansa sijoittui syyskuun 2019 ja toukokuun 2021 välille. Epäilty on ottanut yhteyttä internet-kaupankäynnin sivustoilla henkilöihin, jotka olivat laittaneet sivustoille oman ostoilmoituksensa. Osassa tapauksista epäilty on itse esiintynyt myyjänä. Tarjoamiaan tuotteita epäillyllä ei ollut edes olemassa ja hän sai ostajat vakuuttumaan lähettämälle heille internetistä tallentamiaan kuvia.

Poliisi muistuttaa, että turvallisin internetissä sovitun kaupan tae on tuotteen noutaminen. Muita kohtalaisia tapoja suojautua internet-kauppojen yhteydessä tapahtuvalta petokselta, on pyytää henkilöä lähettämään kuva tuotteesta, jossa on myös päivämäärä ja myyjän nimi sekä yhteystiedot. Myyjän nimellä kannattaa myös suorittaa internet-hakuja sekä käyttää käänteistä kuvahakua tämän lähettämällä kuvalla.

– Petollisella mielellä esiintyvällä myyjällä on lähes poikkeuksetta houkuttelevan hyväkuntoinen tuote muita halvemmalla hinnalla. Myös myyjän kiire kauppoihin esimerkiksi useilla ostajaehdokkailla painostamalla on usein merkki petoksesta. Jos myyjä vieläpä kieltäytyy lähettämästä tuotetta postiennakolla, kannattaa kaupat jättää tällaisen henkilön kanssa tekemättä, Itä-Suomen poliisilaitokselta muistutetaan.