Sää lämpenee selvästi – Saharasta hiekkaa Suomeen saakka

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Föhn-tuuli on tullut kuluneiden viikkojen aikana usein esille säihin liittyvissä otsikoissa. Föhn-tuuli nostaa lämpötiloja, mikä on osaltaan syynä viime viikkojen tavallista lauhempiin talvikeleihin. Eniten sen vaikutus tuntuu Suomen länsi- ja lounaisosissa sekä Länsi-Lapissa.

Forecan mukaan Föhn-tuulen syntyminen liittyy ennen kaikkea sadeveden tiivistymisessä vapautuvaan lämpöön ja vuoristossa syntyvään kuivaan sekä lämpimään laskutuuleen. Syntyäkseen se vaatii vuoriston ja siihen törmäävän kostean ilmavirtauksen.

– Kun tämä kostea ilma joutuu pakon edestä kohoamaan vuoren rinnettä pitkin, alkaa se tietyllä korkeudella tiivistyä pilviksi ja sateiksi. Länsivirtausvyöhykkeillä erityisesti vuoristojen länsirinteet saavat runsaita sateita tämän orografisen prosessin johdosta, kun taas vuoriston itäpuolella on kuivempaa ja lämpimämpää, Forecan sivuilla kerrotaan.

Föhn-ilmiötä aiheuttaa Suomessa Norjan vuoristo. Skandien vuoristoon törmäävä kostea ilma tuo Norjan länsirannikolle sateita, kun taas göhn-ilmiön vaikutus voi tuntua useiden päivien ajan vuoriston itäpuolella.

Kuivasta, selkeästä ja lämpimästä säästä tunnistettava Föhn-ilmiö tuntuu Suomessa parhaiten marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana. Ilman navakkaa lämpötuulta sen vaikutus ei välttämättä kulkeutuisi Suomeen asti. Ensi viikonloppuna Suomen lumihangilla voidaan havaita jopa hiekkaa, joka on lentänyt Saharasta saakka.