Suomalaiset lahjoittivat innokkaasti UFF:n vaatekeräykseen – 13,4 miljoonaa kiloa vaatteita vuodessa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhä useampi panostaa laadukkaisiin, monikäyttöisiin ja pitkäikäisiin vaatteisiin. Ehkäpä 20 vuotta samassa tuulipuvussa kulkenut eno ei olekaan nolo mies maaseudulta, vaan vastuullisesti ja ekologisesti elävä sekä viisas mies. Suomalaiset ostavat liikaa vaatteita, joten sitä myös kierrätetään paljon. Muodin vaihtuessa vanhat tai väärän kokoiset vaatteet lahjoitetaan esimerkiksi UFF-keräykseen.

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuoden 2021 aikana lähes 13,4 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,5 kiloa asukasta kohden. Määrä on kuusi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tekstiilit lajitellaan käsityönä ja ohjataan ensisijaisesti uudelleenkäyttöön sellaisenaan, toissijaisesti kierrätettäväksi materiaalina uuden hyödykkeen valmistuksessa. Mikäli tekstiili ei sovellu uudelleenkäyttöön, ohjataan se jätteenä energiantuotantoon. Vaatekierrätys toimii parhaalla mahdollisella tavalla, kun keräykseen lahjoitetaan enenevässä määrin vain ehjiä, puhtaita ja sellaisenaan käyttökelpoisia vaatteita. Nyrkkisääntönä on, että hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa sellaisia vaatteita, mitä voisi antaa myös ystävälle.

Suomalaisten lahjoittamilla ja UFF:n uudelleenkäyttöön ohjaamilla vaatteilla saavutetaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. Sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden uudelleenkäyttö on ympäristön kannalta paras vaihtoehto, koska jokainen uudelleenkäytetty vaate vähentää jätteen määrää, energian ja veden kulutusta, hiilidioksidipäästöjä sekä haitallisten kemikaalien määrää.