IL: Ylilääkäri varoittaa – kadut voivat olla liukkaita Valtteri-myrskyn jäljiltä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa viikonloppuna riehunut Valtteri-lumimyräkkä on väistymässä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vastaava ylilääkäri Mika Paavola kuitenkin varoittaa Iltalehdelle ulkona liikkumisen voivan olla edelleen jopa vaarallista.

Paavolan mukaan maanantaina ja alkuviikosta tehdään paljon lumitöitä. Kadut voivat olla auraamisen jäljiltä erittäin liukkaita, kuin liipattua. Liukastelun vuoksi potilaita saattaa ilmestyä sairaaloihin jopa enemmän kuin lauantaina.

Kaikki lumimyräkän seurauksena tapahtuvat onnettomuudet eivät suinkaan johdu liukastelusta. Paavolan mukaan aiempina talvina on ollut erityisesti miehiä, jotka ovat saaneet raskaiden lumitöiden seurauksena sydäninfarktin. Tapaturma-aseman sijaan he menevät usein normaaliin päivystykseen.

Tapaturma-asemalla oli lumimyräkän aikaan runsaasti potilaita, mutta määrä vastasi tavallista talviviikonloppua. Tyypillisiä tapauksia olivat loukkaantumisiin johtaneet kaatumiset ja liukastumiset. Tieliikenneonnettomuudet eivät näkyneet isompana piikkinä, sillä autoja oli vähän liikenteessä.