Suomen autot yhä vanhempia – keski-ikä peräti 12,5 vuotta

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen autokannan keski-ikä on Suomessa kasvanut yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2008 alkaen. Henkilöautokannan keski-ikä kasvoi viime vuonna jo 12,6 vuoteen. Kymmenessä vuodessa Suomen autokannan keski-ikä on kasvanut lähes kahdella vuodella.

Keskimääräinen romutusikä kasvoi viime vuonna 22,0 vuoteen, kun se vuonna 2020 oli 21,4 vuotta. Autokannan vanheneminen johtuu ensisijaisesti ensirekisteröintien pienestä määrästä. Tämän vuoden tammikuussa rekisteröitiin 7.881 uutta henkilöautoa, mikä on 15,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa.

– Viime vuosina Suomessa on ensirekisteröity vain noin 18 uutta autoa tuhatta asukasta kohti. Vaikka autokannasta on samaan aikaan kierrätetty ennätysmäärä vanhoja autoja, kannan keski-ikä on kasvanut. Nykyisen autokannan ikärakenteella pitäisi vuosittain rekisteröidä noin 25 uutta autoa tuhatta asukasta kohti, jotta autokannan keski-ikä palaisi 2010-luvun keskitasolle. Tämä tarkoittaisi noin 140.000 autoa vuodessa, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.