Autoilijoita varoitetaan polanteista: ”Ajaminen vaatii varovaisuutta”

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Säissä on alkuvuoden aikana tapahtunut äkillisiäkin muutoksia. Runsaat lumisateet ja lämpötilojen vaihtelu nollan molemmilla puolilla ovat tehneet olosuhteista otolliset polanne-ilmiölle. Sääpalvelu Foreca onkin mustuttanut tiellä liikkuvia olemaan sen vuoksi varuillaan.

Polanne-ilmiössä talviselle tielle muodustuu kovat ja liikkumista usein haittaavat urat. Forecan mukaan Polanne-sana tarkoittaa alun perin lumen tamppautumista jään kaltaiseksi kerrokseksi, jonka keskelle on muodostunut lumi- ja jääharjanne. Tiesäästä puhuttaessa polanne-sana voi myös viitata lumen pakkautumiseen kovaksi kerrokseksi tielle ilman varsinaista harjannetta.

– Molemmissa tapauksissa tiellä ajaminen vaatii varovaisuutta. Ilman harjannetta polanteinen tie on liukkaampi kuin sama tie kesäaikaan. Harjanne puolestaan saattaa aiheuttaa yllättäviä tilanteita riippumatta siitä, ovatko itse ajourat sulat vai lumiset: auto saattaa heittelehtiä harjanteeseen osuessaan ja pahimmillaan ajautua vastakkaiselle kaistalle tai ulos tieltä, Foreca varoittaa.