NASA haluaa laukaista raketin Marsin pinnalta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

NASA on aloittanut yhteistyön ase- ja lentotekniikkaa valmistavan Lochkeed Martin -konsernin kanssa. Tavoitteena on tehdä avaruusalan historiaa laukaisemalla raketti ensi kertaa vieraan planeetan pinnalta.

NASA haluaisi ainakin osan Perseverance ja Curiosity -kulkijoiden keräämistä näytteistä Maapallolle, mutta toistaiseksi se on haastavaa. Avaruushallinto on palkannut Lockheed Martinin suunnittelemaan pienikokoisen ja kevyen raketin, joka kykenisi kantamaan näytteet Marsin pinnalta planeetan kiertoradalle.

The Verge -sivuston mukaan suunnitelmana olisi, että kulkija toimittaisi näytteet Mars Ascent Vehicle -raketin kyytiin. Raketti laukaistaisiin avaruuteen, ja näytteet siirrettäisiin Marisa kiertävään toiseen alukseen. Kyseinen alus puolestaan toimittaisi ne Maapallolle.

Mars-näytteitä ei todennäköisesti saada maahan vielä aivan lähivuosina. NASAn arvion mukaan operaation laskeutumisluotain Marsin pinnalla vuonna 2026, ja näytteet olisivat perillä Maapallolla aikaisintaan 2030-luvulla.