Itävalta luopuu lähes kaikista koronavirusrajoituksista – rokotepakkoa harkitaan yhä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Itävallassa on harjoitettu koronaviruspandemian aikana tiukkaa rajoituspolitiikkaa, joka on huipentunut rokottamattoman kansanosan elämisen lähes totaaliseen rajoittamiseen. Maahan on suunniteltu myös rokotepakkoa. Nyt rajoituksista ja mahdollisesti jopa rokotepakosta ollaan luopumassa.

Reutersin mukaan Itävallan hallitus on sanonut, että rajoitustoimenpiteiden purkuun ryhdytään varovasti, sillä päivittäiset uudet infektiot ovat ennätyshuippunsa alapuolella ja sairaaloiden tilanne on hallittavissa. Omikronvariantti aiheuttaa huomattavasti vähemmän vakavia tapauksia. Virukseen voi sairastua kaikki rokotusstatuksesta huolimatta.

Rajojen keventäminen ja vakavien tautimuotojen vähäinen määrä on nyt asettanut hallituksen asettaman koronavirusrokotepakon epäilyksen alle. Kyseessä olisi ensimmäinen Euroopan union alueella tapahtuva rokotepakko, jossa ihminen joutuu ottamaan valmistetta kehoonsa sakon uhalla. Rokotepakko koskee myös aiemmin taudin sairastaneita ja siten luonnollisen immuniteetin saavuttaneita henkilöitä. Lain on tarkoitus tulla voimaan 15. maaliskuuta.

Rajoitukset kuitenkin poistetaan jo 5. maaliskuuta. Maan rokotusmäärät eivät ole tilastojen mukaan juurikaan nousseet rokotepakkopäätöksen jälkeen. Maan hallitus ilmoitti äskettäin, että tästä lauantaista alkaen rokottamattomat ihmiset voivat palata ravintoloihin ja pieniin liikkeisiin, jos heidät on testattu negatiiviseksi. Testivaatimuskin poistuu 5. maaliskuuta.

Itävallan yhdeksän provinssia päättävät itse, miten he rajoituksia purkavat. Wienissä on ollut perinteisesti kaikista ankarimmat rajoitukset, eikä siellä rokottamattomat ole saaneet käydä ravintoloissa edes negatiivisella testillä.