Hiihtoloman hulinat altistavat tapaturmille – nämä onnettomuudet lisääntyvät eniten

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Hiihtoloman tarkoituksena on talviurheilla ja nauttia pienestä hengähdystauosta joulun ja pääsiäisen välissä. Pimeän talven jälkeen koululaiset ansaitsevat lepoa koulutyöstä, mutta laiskottelun sijaan olisikin hyvä kannustaa jälkikasvua liikunnan pariin.

– Lomajakso nimettii Lauri ”Tahko” Pihkalan aloitteesta hiihtolomaksi, jotta kävisi selväksi, mihin loma oli syytä pyhittää, kertoo Jouko Kokkonen Liikuntatieteellisen Seura ry:stä muistuttaen, että lomaa ei ole nimetty lorvimista varten.

Moni suomalainen suuntaa edelleen kuuliaisesti hiihtolomallaan ladulle jonnekin hieman pidemmälle, mikä näkyy myös LähiTapiolaan tulevissa asiakasyhteydenotoissa, joissa monia mietityttää tällä hetkellä matkavakuutuksen kattavuus kotimaassa. Tähän on olemassa selkeä ohjeistus.

LähiTapiolan viime talvien vahinkotilastot osoittavat, että laskettelu-, hiihto- ja muut ulkoilutapaturmat lisääntyvät yleensä merkittävästi talviloman aikoihin. Yleisiä vammoja talvilajeissa ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, ruhjeet ja erilaiset raajojen murtumat.

Oma lukunsa on hiihtämiseen liittyvät esinevahingot. Vahinkoriski vaikuttaisi alkavan jo autoa pakatessa. Useimmat vahingot olisivat vältettävissä ja lomatunnelmat pelastettavissa silkalla varovaisuudella.

– Auto tuhoaa hiihtovälineitä vahinkoilmoitusdatamme mukaan käytännössä joka suunnasta. Suksia, suksisauvoja tai muuta tavaraa lentää ajaessa suksiboksista tai kattotelineeltä, tavaroita jää autoa pakatessa kuolleisiin kulmiin, ja ihmiset ajavat niiden yli tai sitten sukset ja suksisauvat jäävät takaluukun tai auton oven väliin, luettelee LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen.