Ensimmäinen kiuru on jo bongattu! Luonto-Liiton Kevätseuranta alkaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Oletko jo kuullut enemmän linnunlaulua? Lumimyrskyistä ja korkeista kinoksista huolimatta kevät tekee tuloaan ja ensimmäiset merkit ovat jo havaittavissa. Näin kevään korvalla starttaa myös perinteinen Luonto-Liiton Kevätseuranta.

Ensihavaintoja kevätmuuttajista, kuten kiurusta, on jo tehty Havaintoja on tehty myös ainakin töyhtöhyypästä sekä kottaraisesta. Kevätseurannan tarkoituksena onkin seurata kevään etenemistä tekemällä havaintoja valikoiduista kasvi- ja eläinlajeista.

Luonto-Liiton Kevätseurannalla on vuosittain vaihtuva teema. Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Saara Heikkisen mukaan kevään 2022 kampanjan teemaksi on valittu perinnemaisemat. Perinnemaisemia ovat esimerkiksi erilaiset niityt, kedot, hakamaat ja laidunalueet. Suomessa perinnemaisemat eli erilaiset perinnebiotoopit kuuluvat kaikkein uhanalaisimpiin ympäristöihin. Niissä myös elää neljäsosa Suomen uhanalaisista lajeista.

Teemalajeihin kuuluu kuusi eri lajia. Niiden seurannan voi aloittaa jo varhain, sillä lajeihin kuuluva kottarainen on yksi varhaisimpia kevätmuuttajia. Kun niityt ja kedot alkavat kuhista elämää myöhemmin keväällä, pääsemme seuraamaan sinisenä kukkivia keto-orvokkeja, niiden lomassa lentävää pörröistä kimalaista, ja verkkaan laiduntavia lampaita. Teemalajien havainnointia ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa vain perinnemaisemiin. Teemalajien lisäksi Kevätseurannassa seurataan tuttuja kevätseurantalajeja kuten leskenlehteä, leppäkerttua, lepakkoa ja sitruunaperhosta.

Viralliset Kevätseuranta-viikonloput alkavat jo tänä viikonloppuna 26–27.2. ja jatkuvat kahden viikon välein läpi kevään aina 4–5.6. asti. Havaintoja toivotaan varsinkin näiltä virallisilta Kevätseuranta-viikonlopuilta, sillä niiden avulla saadaan arvokasta tietoa lajien runsaudesta tiettynä kevään ajankohtana. Ensihavainnot lajeista ovat myös arvokkaita ja niitä voi lähettää läpi kevään. Kevätretkelle kannattaa siis ehdottomasti lähteä jo tulevana viikonloppuna.