72 sähkölaitetta määrättiin pois myynnistä viime vuonna – tässä riskialttiimmat tuoteryhmät

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes määräsi pelkästään viime vuonna kymmeniä sähkölaitteita pois myynnistä. Yhteensä 364 testatusta sähkölaitteesta 72 poistettiin markkinoilta.

Eniten turvallisuuspuutteita ilmeni Tukesin mukaan latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa. Vaaralliseksi osoittautuneiden sähkölaitteiden joukossa oli viime vuonna myös esimerkiksi lihashuoltovasaroita ja uppopumppuja.

Poistetuissa tuotteissa oli joko sähköiskun tai tulipalon vaara. Maahantuojat velvoitettiin keräämään vakavimmin vaaralliset 26 tuotetta takaisin kuluttajilta. Valvonta painottui entistä enemmän verkkokauppaan sen kasvaneen suosion vuoksi.

Toisin kuin moni kuluttaja saattaa luulla, eivät viranomaiset tarkasta sähkötuotteita ennakkoon. Tukes myös varoittaa kuluttajien ostavan sähkölaitteita EU:n ulkopuolelta sijaitsevista verkkokaupoista omalla vastuulla. Näihin verkkokauppoihin ei Suomen tai EU:n viranomaisten toimivalta ulotu, joten kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista tuotteen aiheuttaessa vahinkoa.