Tänään vietetään maailman munuaispäivää – näillä vinkeillä pidät parempaa huolta toiminnasta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman munuaispäivää vietetään tänään torstaina 10. maaliskuuta. Krooninen munuaistauti on merkittävä kansanterveysongelma, jota sairastaa tuoreen arvion mukaan noin kymmenen prosenttia väestöstä. Suomessa munuaistaudin ennustetaan lisääntyvän merkittävästi seuraavien 10–15 vuoden kuluessa.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä, että munuaisterveyteen voi vaikuttaa oikeilla elintavoilla. Kannattaa vähentää suolan käyttöä, seurata verenpainetta ja lisätä liikuntaa. Tupakointi kannattaa lopettaa ja alkoholia käyttää vain kohtuullisesti. Jo pienikin painonpudotus auttaa ja fyysinen aktiivisuus vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseen, laskee verensokeritasoa ja parantaa monilla meistä myös mielialaa. Kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen syöntiä on suosittava.

– Munuaisten suojaaminen kannattaa. Terveillä elintavoilla voi pidentää odotettavissa olevaa elinikää ja välttää sydän- ja verisuonitapahtumien riski, Munuais- ja maksaliitto tiedottaa.