Apteekkariliitto toppuuttelee joditablettien hamstraajia: ”Ei ole tarvetta”

Terveys · Tim Isokivi

Ukrainan kriisi sai monet suomalaiset ryntäämään apteekkeihin ostamaan säteilyn joiltain vaikutuksilta suojaavia joditabletteja. Kysyntä kasvoi niin suureksi, että tabletit ovat jo loppuneet osasta apteekeista.

Apteekkaariliitto kuitenkin toteaa tiedotteessaan, ettei Suomessa ole tarvetta joditablettien hamstraamiseen. Joditabletteja ei tule ottaa varmuuden vuoksi missään tilanteessa, sillä yliannostus on vaarallista. Tabletin vaikutus myös heikkenee liian aikaisin tai myöhään otettuna.

– On tärkeä muistaa, että joditabletteja ei ole tarvetta ottaa kuin viranomaisen kehotuksesta, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Apteekkien Jodix-tablettien annos on lähes tuhatkertainen ihmisen päivittäiseen tarpeeseen verrattuna. Joditabletteja ei tule ottaa, jos on jodiyliherkkyys, kilpirauhasen toimintahäiriö tai jokin muu kilpirauhassairaus. Joditableteilla on myös yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Huoltovarmuuskeskuksella on varmuusvarastoissaan huomattavia määriä joditabletteja. Ne otetaan käyttöön, mikäli joditabletteja tarvittaisiin ne olisivat loppu apteekeista sekä tukusta.