Lemmikit tottuivat etätyöntekijöihin kotona – yksin jäämisestä stressiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Etätyösuositukset on purettu ja ihmiset palaavat takaisin toimistoille. Tämä voi olla kova isku perheen lemmikille, joka on tottunut ihmisen läsnäoloon kotona. Kyseessä on iso elämänmuutos, kun eläin jää päiväksi yksin.

Royal Canin -ruokatehtaan mukaan muutos on iso etenkin perheeseen korona-aikana otettujen lemmikkien kohdalla. Koiria ja kissoja on rekisteröity ennätysmäärä. Äkillinen muutos yksinolorutiineissa voi pahimmillaan laukaista stressiä ja eroahdistuksen.

– Etätyöaikana hankituille koirille on normaali tilanne, että ihmiset ovat enimmäkseen kotona. Nyt ollaan hiljalleen palaamassa takaisin toimistoille ja tällainen elinympäristön sekä rutiinien muutos voi aiheuttaa koirille suurtakin stressiä, kertoo Royal Caninin Field Sales Representative Mari Smal.

– Eroahdistunut koira tarvitsee apua ja säännöllistä yksinoloharjoitusta. Jos epäilee omalla koirallaan eroahdistusta, on parasta ottaa ensimmäisenä yhteys eläinlääkäriin.

Toimistotyöhön siirtymisen aiheuttamaa mullistusta voi yrittää tehdä lemmikille helpommaksi. Johdonmukaiset ja ennustettavat rutiinit voi luoda jo etukäteen ja alkaa viettää asteittain pidempiä aikoja erossa lemmikistä. Koiran kanssa pitäisi viettää aikaa joka päivä ja tarjota tekemistä. Monipuoliset virikkeet ehkäisevät turhautumisesta johtuvaa stressiä.