Endometrioosista kärsii 200 000 suomalaista – teemaviikko jakoi tietoa sairaudesta ja sen oireista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka oireita pystytään hoitamaan, mutta lopullista parannuskeinoa sairauteen ei ole. Siitä kärsii noin 200.000 suomalaisnaista. Endometrioosin oireisiin kuuluvat voimakkaat kivut kuukautiskierron eri vaiheissa. Kipuja esiintyy useimmiten alavatsan, lantion ja sukuelinten alueella.

Hoitamattomana kipu voi kroonistua. Oireisiin voi kuulua myös lisäksi voimakasta turvotusta, virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyviä oireita, pahoinvointia ja kroonista väsymystä. Endometrioosi voi heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Sairaudessa eniten työhön vaikuttavat endometrioosia sairastavilla kivut, väsymys sekä sairauden vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja mieleen.

Pelkästään kivun pelko voi olla kuormittavaa ja kivun hoitoon käytetyt lääkkeet voivat vaikuttaa suorituskykyyn. Endometrioosia sairastavista vastaajista 96 prosenttia kertoi endometrioosin vaikuttavan heidän jaksamiseensa. Lisäksi 82 prosenttia endometrioosia sairastavista kertoi sairauden vaikuttavan heidän fyysiseen suorituskykyynsä töissä.

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 21.-27. maaliskuuta. Teemaviikon tavoitteena on rohkaista jokaista puhumaan avoimesti ja ilman häpeää gynekologisen sairauden ja sen oireiden kanssa elämisestä.