Lääkärit huolissaan sometrendistä – akvaarioiden puhdistusaineesta vakavia terveysriskejä

Terveys · Tim Isokivi

Sosiaalisen median fitness-vaikuttajat ovat viime aikoina hehkuttaneet metyleenisinisen käyttöä. Terveydenhoitoalan ammattilaiset ovat kuitenkin huolissaan väitteistä, joiden mukaan muun muassa akvaarioiden puhdistusaineena käytettävällä aineella olisi positiivisia terveysvaikutuksia.

Metyleenisininen on antiseptinen ja antibakteerinen väriaine. Muun maussa fitnessvaikuttaja Ben Greenfield on hehkuttanut ainetta, väittäen sen muun muassa tehostavan mitokondrioiden toimintaa ja parantavan muistia sekä kognitiivisia kykyjä. Jotkut jopa uskovat metyleenisinisen ehkäisevän ikääntymistä ja koronaa.

Sometähtien terveysvinkit on kyseenalaistanut muun muassa kanadalaislääkäri Dr. Jon TikTokissa. Hänen mukaansa metyleenisinisen käyttö voi aiheuttaa vakaviakin terveysriskejä. Se saattaa esimerkiksi tuhota punaisia verisoluja hengenvaarallisin seurauksin.

Metyleenisinistä käytetään lääketieteessä toisinaan esimerkiksi syanidi- ja häkämyrkytyksen hoitoon. Sitä käytettiin aikoinaan myös malarialääkkeenä, mutta sivuvaikutusten vuoksi käytöstä luovuttiin. Aineen yliannostus voi johtaa oksidatiiviseen stressiin eli hapettumisstressiin.

@dr.jon.l #stitch with @abienergy22 no to methylene blue for covid #covid19 #pandemic #science #health #doctor #fypシ ♬ original sound – Doctor Jon