Suolisto on ihmisen polttomoottori – mikrobit vaikuttavat urheilijoiden suorituskykyyn

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jyväskylän yliopistossa on tutkittu urheilijoiden suolistossa eläviä mikrobikantoja. Tutkijoiden keräämien näyttöjen mukaan liikunta saa aikaan terveyttä edistäviä muutoksia suolistossa. Kestävyysurheilijoiden suolistosta on löytynyt peräti suorituskykyä parantavia mikrobikantoja.

Suolistossa käy miljardien mikrobien kuhina. Mikrobien vaikutusta ihmisen terveyteen tutkitaan jatkuvasti, ja nyt on saatu osviittaa siitä, että oikeanlainen suolistomikrobisto lisää terveitä päiviä urheilijalle ja osa mikrobeista voi jopa lisätä urheilijoiden suorituskykyä. Akatemiatutkija, liikuntalääketietelijä Satu Pekkala on tutkinut mikrobien ja terveyden elintärkeää yhteyttä yhdessä tutkijatohtori Sanna Lensun kanssa Jyväskylän yliopistossa.

– Huippu-urheilijoilla oli yhdessä tutkimuksessa enemmän terveyttä edistäviä Akkermansia-bakteereja. Sen lisäksi kestävyysliikunnan on näytetty lisäävän Akkermansian sekä terveyttä edistävän fekalibakteerin määrää, Satu Pekkala sanoo.

Ruuan ja liikunnan ohella mikrobiston kuntoa kohentavat myös riittävä uni ja kontaktit luonnon mikrobeihin. Haitallisia mikrobistolle voivat tutkimusten mukaan olla esimerkiksi stressi, tupakointi, alkoholi, sokeri, tyydyttyneet eläinperäiset rasvat ja proteiinit sekä lääkkeet.