Elintarvikkeiden aineksiin tulossa yllättäviä muutoksia – Ukrainan sota syynä

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elintarvikkeiden valmistusaineisiin saatetaan joutua tekemään maailmantilanteen vuoksi äkillisiä muutoksia. Ukrainan sota nimittäin aiheuttaa vaikeuksia raaka-aineiden saantiin Ukrainasta ja Venäjältä.

Ruokavirasto on myöntänyt poikkeuksellisen tilanteen vuoksi helpotuksia pakkausmerkintöihin. Niistä voi jättää jatkossa pois merkitykseltään vähäisiä raaka-aineita, jotta olemassa olevat pakkausmateriaalit voidaan hyödyntää.

Äkillisten muutosten vuoksi elontarvikkeiden koostumus ei siis välttämättä vastaa täysin pakkausmerkinöissä annettuja tietoja. Ruokavirasto kuitenkin painottaa, ettei elintarviketurvallisuus saa jatkossakaan vaarantua. Jos korvaava aine on yleisesti allergioita tai intoleransseja aiheuttava tuote, tulee siitä aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä ja verkkokaupassa.

Tarvetta korvaaviin raaka-aineisiin esiintyy tällä hetkellä erityisesti kasviöljyssä. Se voi johtaa muutoksiin esimerkiksi sipsien ja keksien ainesosissa.