Elon Musk suunnittelee uutta somepalvelua: ”Sananvapaus on välttämätöntä”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tutkimusten mukaan sosiaalisen median faktantarkistajien suorittama sensuuri ja julkaisujen rajoittaminen eivät perustu niinkään faktoihin vaan lähinnä mielipiteisiin. Viimeisimmät selvitykset myös osoittavat, että sosiaalisessa mediassa julkaistu journalistinen sisältö tulee olla ennemmin julkaisuun sitouttavaa kuin totta.

Toisin sanoen nykyajan suurimmille medioille ja faktantarkistajille tarvittaisiin omia poliittisesti ja taloudellisesti sitoutumattomia faktantarkistajia. Teknologianero Elon Musk on samaa mieltä. Teslan ja SpaceX:n toimitusjohtaja on suorittanut Twitterissä kyselyn, jossa hän punnitsee tekeillä olevan konseptinsa ydinajatusta.

– Sananvapaus on välttämätöntä toimivalle demokratialle. Uskotko, että Twitter noudattaa tiukasti tätä periaatetta?, hän kysyi.

Valtava enemmistö, eli 70,4 prosenttia yli kahdesta miljoonasta Twitter-käyttäjästä äänesti: ”Ei”. Toisin sanoen ihmiset eivät enää itsekään usko nykymedian tai yhteisöpalveluiden olevan demokraattisia. Musk lupasi pohtia tarkasti, miten maailmaan saataisiin sosiaalisen median palvelu, joka koostuisi avoimen lähdekoodin algoritmista, ja jossa sananvapaus ja sananvapauden noudattaminen ovat etusijalla ja jossa propagandaa on hyvin vähän.

Tämä tarkoittaa avoimen kritiikin sallimista, epäkohtien esille nostamista ja yksipuolisen totuuden kumoamista ilman, että leimautuu valeuutisia levittäväksi foliohattuiseksi salaliittoteoreetikoksi tai, että henkilö estetään kokonaan käyttämästä tiettyjä sosiaalisen median kanavia. Niin kauan kun pelkästään politiikka tai raha ratkaisevat suurimman osan julkaistavasta sisällöstä, ei tämä ole mahdollista.