Aprillipäivänä syödään silliä – mutta miksi?

Huhtikuun ensimmäinen päivä vietetään aprillipäivää. Silloin on lupa jekuttaa ihmisiä, jonka jälkeen jäynä paljastetaan lausumalla loru. ”Aprillia, syö silliä”, kehoittaa maistelemaan suomalaisen suuhun mainiosti sopivaa suolaista kalaherkkua.

------

Aprillipäivän todellista alkuperää ei tunneta varmasti. Pro Kala ry:n mukaan silli on päätynyt aprilliloruihin ehkä yksinkertaisesti siitä syystä, että se on riimipari aprilli-sanan kanssa. Kala voi kuitenkin liittyä aprillipäivän viettoon, kun esimerkiksi Ranskassa aprillipilaan langennut on ”poisson d’Avril” eli aprillikala. Siellä on ideana leikata paperista kala ja kiinnittää se huomaamatta jonkun selkään.

– Aprillipäivän juuret ovat kaukana historiassa, ja ensimmäiset maininnat aprillikalasta löytyvät Ranskasta jo 1500-luvulta. Yhden teorian mukaan päivä liittyy siihen, että keskiajalla joillain alueilla uutta vuotta juhlittiin maalis-huhtikuun vaihteessa ja ne, jotka viettivät juhlaa meille tuttuun tapaan tammikuun ensimmäisenä päivänä, naureskelivat ”aprillikaloille”, Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen aprikoi.

– Kala puolestaan voisi liittyä tähän ajankohtaan siitä syystä, että paaston aikaan liharuoat olivat kiellettyjä, ja siksi kalaa syötiin erityisen paljon. Teoria ei kuitenkaan ole vedenpitävä, Partanen jatkoi.