Kurtturuusun kasvatus laittomaksi – kiellon laiminlyönnistä sakkorangaistus

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kurtturuusu ei kuulu Suomen lajistoon, vaan se on vieraslaji, joka syrjäyttää luontaisen kasvillisuuden. Kurtturuusu luokiteltiin vuonna 2019 valtioneuvoston asetuksella kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi ja lisättiin haitallisten vieraslajien luetteloon. Kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen kasvatuskielto astuu voimaan 1. kesäkuuta 2022.

Kielto tarkoittaa sitä, että maanomistajien tulee hävittää kurtturuusu kiinteistöiltään kesäkuuhun mennessä. Kielto koskee kaikkia maanomistajia mökkiläisistä kuntiin ja kaupunkeihin. Myös Metsähallitus on velvollinen poistamaan kurtturuusut hallinnoimiltaan kiinteistöiltä. Omalla tontilla kurtturuusun voi esimerkiksi kaivaa ylös juurineen tai näivettää leikkaamalla.

Kieltoa valvovat ELY-keskukset. Ennen sakotusta pyritään suorittamaan neuvontaa. Laki koskee kaikkia. ELY-keskus voi määrätä maanomistajan tuhoamaan kurtturuusukasvuston tai suorittaa sen itse siten, että maanomistaja maksaa kulut.