Haittaohjelma leviää Whatsapp-ääniviestihuijauksen avulla – varo tällaista viestiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

WhatsAppin ääniviestit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosien aikana, mikä on saanut myös verkkorikolliset liikkeelle. WhatsAppin nimissä on levitetty sähköposteja, joissa vastaanottajan väitetään saaneen uuden ääniviestin.

Viesti pitää sisällään Play-painikkeen, jonka väitetään virheellisesti toistavan ääniviestin. Painikkeen klikkaaminen johdattaa JS/Kryptic-troijalaisen haittaohjelmaa levittävälle sivustolle. Haittaohjelma voi varastaa selaimiin ja sovelluksiin tallennettuja käyttäjätietoja, mutta sen kohteina ovat myös esimerkiksi kryptovaluuttalompakot, ssh-avaimet ja laitteeseen tallennetut tiedostot.

Huijausviestit on Bleeping Computer -sivuston mukaan lähetetty Moskovan alueen tieturvallisuuskeskukselle kuuluvasta sähköpostiosoitteesta. Näin ollen viesti on kyennyt läpäisemään sähköpostien roska- ja huijausposteja suodattavien järjestelmien seulan.

WhatsApp ei ilmoita saapuneista ääniviesteistä sähköpostitse, joten niin väittävät viestit on syytä jättää avaamatta. Haittaohjelmaa levittävä viesti on lähetetty ainakin 27 655 sähköpostiosoitteeseen.