Huhtikuun lumimyrsky kasvatti kinoksia jopa 40 senttimetriä – lisää vielä luvassa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Alkuviikon lumisade oli huhtikuiseksi tapaukseksi poikkeuksellinen. Varsinkin maan keskiosassa on nyt poikkeuksellisen paljon lunta. Eniten lunta satoi maanantaiaamun ja keskiviikkoaamun välillä Juupajoen Hyytiälän havaintoasemalle, jossa lumensyvyys kasvoi 41 senttimetriä.

Kaksi matalapaineen osakeskusta toivat monin paikoin Suomeen 10‒20 senttimetriä lunta kahdessa vuorokaudessa. Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajalta kohti Keski-Suomea lunta kertyi jopa 20‒30 senttimetriä.

– Näin suuri lumikertymä on poikkeuksellinen huhtikuiseksi tapaukseksi maan keskiosassa. Muutama suurempi tapaus löytyy lähivuosikymmeniltä, mutta ne ovat maan pohjoisosasta, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lunta on monin paikoin 20‒50 senttimetriä tavanomaista enemmän. Juupajoen Hyytiälä pitää kärkipaikkaa myös Suomen lumensyyvydessä, kun havaintoasemalla mitattiin kinosten paksuudeksi 108 senttimetriä. Tämä on aseman mittaushistorian suurin lumensyvyys. Edellinen ennätys, 102 senttimetriä, oli vuodelta 1974.

Loppuviikosta sataa todennäköisesti lisää lunta. Perjantain vastaisena yönä lounaasta saapuu voimakas matalapaine, ja vaikka sade tulee etelässä vetisenä, voi maan länsi- ja pohjoisosaan kertyä lisää lunta 5‒15 senttimetriä. Ajokeli voi muuttua huonoksi. Matalapaineen reittiin liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia.