Pommiryhmä hälytettiin sipsitehtaalle – tuotantolinjalta löytyi perunan sijaan kranaatti

Ohhoh! Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Perunalastuja valmistavalla tehtaalla koettiin tiistaina 5. huhtikuuta räjähdysherkkä tilanne. Uudessa-Seelannissa sijaitsevan East Tamaki Mr Chips -tehtaan tuotantolinjalle oli päätynyt käsikranaatti. Kuivuneen mudan peittämä esine näytti päällisin puolin isokokoiselta perunalta, mutta se herätti yövuorossa olleen Richard Teurukuran epäilyksen.

Teurukura kertoo luulleensa esineittä ensin kiveksi. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti kyseessä olleen kranaatti. Kollegan vahvistettua Teurukuran epäilyksen esine kuljetettiin turvallisen välimatkan päähän työntekijöistä, ja paikalle hälytettiin pommiryhmä. Stuff.co.nz-lehden mukaan räjähde osoittautui lopulta inertiksi.

Kranaatti tunnistettiin noin 80 vuotta vanhaksi brittiläiseksi Mills-pommiksi, jollaisia käytettiin erityisesti ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa. Sota-aikaisia kranaatteja löydetään toisinaan edelleen Euroopassa, mutta Uudessa-Seelannissa tapaukset ovat harvinaisia. Tehtaan johtaja Roland Spitaels kertoi toivovansa parhaillaan poliisin tutkittavana olevan kranaatin päätyvän esille tuotantolaitoksen palkintohyllyyn.