Täsmähoito toimii allergiaoireisiin – aina ei tarvitse lääkettä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Siitepölyallergian oireita voi lievittää tehokkaasti. Siitepölyallergian hoidossa tärkeintä on oireiden mukainen hoito. Allergiaoireiden hoito kannattaakin aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat.

Tyypillisimmin oireet alkavat nenästä ja silmistä. Nuhaan, aivasteluun, nenän kutinaan ja tukkoisuuteen auttavat kortisoninenäsuihke ja antihistamiinitabletit. Jos vaivana on silmien ärsytys ja punoitus, kannattaa kokeilla allergiasilmätippoja ja antihistamiinia.

– Allergiaoireita kannattaa aluksi hoitaa paikallisesti: jos vaivana on vain nuha, kannattaa ensin testata nenäsuihketta – jos vain silmät kutisevat, on hyvä kokeilla silmätippoja. Jos paikallishoito ei auta riittävästi, ota lisäksi antihistamiinitabletti. Käytä antihistamiinitabletteja myös silloin, jos kärsit useista allergiaoireista, Yliopiston Apteekin proviisori Jonna Antikainen sanoo.

Siitepöly voi pahentaa myös astman ja atopian oireita. Astmaatikon ja atoopikon onkin hyvä varmistaa, että lääkärin määräämä resepti on voimassa.

– Myös lääkkeettömät vaihtoehdot auttavat allergian hoidossa ja voivat tukea lääkehoitoa. Nämä voivat olla tarpeen esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana. Myös samanaikainen muu lääkitys voi olla este suun kautta otettavien allergialääkkeiden käytölle. Näissä tapauksissa apu voi löytyä nenähuuhtelukannusta ja lääkkeettömistä nenäsumutteista, Antikainen neuvoo.