Mies itsetyydytti itsensä sairaalan tehohoitoon

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Oman käden rakkauden harjoittamisessa kannattaa pysytellä kohtuuden rajoissa. Tämän joutui huomaamaan eräs sveitsiläinen mies, joka joutui tehohoitoon liian aggressivisen omatoimisessionsa seurauksena. Tapauksesta kerrottiin Radiology Case Reports -julkaisussa.

20-vuotias mies hakeutui sairaalahoitoon Sveitsin Winterthurissa voimakkaan kivun ja hengitysvaikeuksien vuoksi. Röntgenkuva paljasti miehen kärsineen äkillisestä pneumomediastinum-nimisestä terveysongelmasta, jossa keuhkojen välikarsinaan kertyy ilmaa. Harvinaiseksi kuvaillusta vaivasta kärsivät tyypillisesti parikymppiset miehet.

Pneumomediastinum voi syntyä esimerkiksi voimakkaan yskimisen, rajun kuntoilun tai tupakoinnin seurauksena. 20-vuotias potilas ei omien sanojensa mukaan tupakoinut, käyttänyt huumeita tai ollut harrastanut rankkaa liikuntaa. Hän kuitenkin myönsi nauttineensa omasta kädestään aktiivisesti.

Potilasta hoidettiin tehohoidossa lisähapen avulla, minkä lisäksi hänelle annettiin särkylääkkeitä ja antibiootteja. Hän kotiutui terveenä neljä päivää myöhemmin. Vaikka vastaavia vammoja tiedetään aiheutuneen aikaisemmin intiimitoiminnan seurauksena, oli kyseessä ensimmäinen kirjattu tapaus jossa pneumomediastinum johtui itsetyydytyksestä.