Uusi työvoimapalvelumalli voimaan kuukauden päästä – näin se vaikuttaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uusi työvoimapalvelumalli astuu voimaan toukokuussa. Työnhakijan pitää hakea säännöllisesti töitä, jotta oikeus työttömyysetuuteen säilyy. Työttömyysetuuksien karenssit kuitenkin lyhenevät.

Kun henkilö jää työttömäksi ja ilmoittautuu työnhakijaksi, TE-palveluiden tai kunnan asiantuntija järjestää tapaamisen heti työttömyyden alussa. Yhdessä työnhakijan kanssa tehdään työllistymissuunnitelma. Tämän jälkeen tapaamisia on alkuvaiheessa kahden viikon välein. Tarkoitus on, että jokainen työnhakija saisi sellaista tukea ja sellaisia palveluita, joita tarvitsee.

Uudessa mallissa työttömän pitää hakea töitä suunnitelman mukaan, jotta oikeus työttömyysetuuteen säilyy. Työnhakija voi itse valita, mitä työpaikkoja hakee. Työttömyysetuutta ei voi menettää eikä sen määrä pienene, jos on hakenut riittävästi töitä ja toiminut työllistymissuunnitelman mukaan.

Perussääntö on, että työttömän pitää hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa, mutta määrään vaikuttavat tarjolla olevat työpaikat ja henkilön toimintakyky. Määrästä voidaan poiketa esimerkiksi silloin, jos työnhakija on työkyvytön. Työnhausta raportoidaan TE-palveluiden verkkoasiointipalvelussa säännöllisesti. Raportointijakso on yleensä kuukauden mittainen.