Vaarallinen haittaohjelma leviää Android-puhelimissa – varastaa pankkitiedot ja tyhjentää puhelimen

Digi · Tim Isokivi

Android-älylaitteiden käyttäjiä on varoitettu erityisen tuhoisaa jälkeä tekevästä haittaohjelmasta. Kyseessä on BRATA-niminen ohjelma, joka voi varastaa uhrin yksityiset tiedot ja tyhjentää sen myötä koko laitteen.

BRATA-haittaohjelma havaittiin Bleeping Computer -sivuston mukaan ensi kertaa jo vuonna 2019 brasilialaisten Android-laitteiden käyttäjien keskuudessa. Haittaohjelman tuorein versio on levinnyt muun muassa Iso-Britanniassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Kiinassa ja latinalaisessa Amerikassa.

Haittaohjelma pyrkii varastamaan Android-laitteesta käyttäjän pankkitunnukset, kirjautumistiedot ja muita tulenarkoja yksityisiä tietoja. Tämän tehtyään BRATA palauttaa laitteen tehdasasetukset peittääkseen jälkensä. Käytännössä tämä johtaa kaikkien puhelimeen tallennettujen tietojen häviämiseen, mikäli niistä ei ole tehty varmuuskopioita.

BRATA kykenee piilottelemaan melko huomaamattomasti päällisin puolin harmittomilta vaikuttavissa sovelluksissa. Paras keinu välttyä Android-haittaohjelmilta onkin ladata sovellukset virallisesta Google Play -sovelluskaupasta epämääräisten verkkosivujen sijaan.