Seksuaalineuvonnan kysyntä kasvaa – tyypillisin asiakas kolmekymppinen nainen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö Sexpo tarjoaa maksutonta ja valtakunnallista seksuaalineuvontaa. Sexpon seksuaalineuvojat neuvovat asiakkaita valtakunnallisesti puhelimitse, internetin välityksellä, etäyhteyksillä ja kasvokkain. Vuonna 2021 toteutuneita asiakaskohtaamisia oli kaikkiaan 329.

– Neuvonnan tyypillinen asiakas on alle 30-vuotias nainen, joka asuu pääkaupunkiseudulla. Hän ottaa yhteyttä koska intiimit ihmissuhteet mietityttävät, kertoo vastaava neuvoja Sari Hälinen.

Hälisen mukaan aikuisasiakkaat kysyvät erityisesti seksistä, halusta ja haluttomuudesta. Muita toistuvia teemoja olivat erektiokyky ja seksitaudit. Monilla aikuisilla seksuaalisuuteen liittyvät pulmat voivat aiheuttaa ahdistuksen ja syyllisyyden tunteita.

Suosituinta on nettineuvonta, jossa henkilö voi lähettää kysymyksen anonyymisti verkkolomakkeella. Nettineuvonta tarjoaa matalan kynnyksen ottaa yhteyttä. Suurin osa nettineuvonnan asiakkaista on 11-19-vuotiaita, mutta yhteydenottoja tulee jopa 70-vuotiailta. Nuoret pohtivat kehoon, murrosiän kehittymiseen sekä mieltymyksiin ja fantasioihin liittyviä kysymyksiä.