Nuoret innostuivat kalastuksesta – näitä lajeja Suomessa kalastetaan eniten

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kalastusharrastus on nostanut suosiotaan Suomessa sekä lasten ja nuorten että eläkeläisten keskuudessa. Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskuksen tuoreesta tiedotteesta, jossa perehdytään kalastukseen liittyviin tilastoihin.

Suhteellisesti eniten kalastajamäärät kasvoivat 18-24 -vuotiaiden naisten osalta, joiden määrä kasvoi jopa puolella. Kaikista 10-17 -vuotiaista suomalaisista nuorista kalassa kävi vuonna 2020 lähes puolet ja 18-24 -vuotiaista yli kolmasosa. Yli 64-vuotiaiden kalastajien määrä kasvoi noin neljänneksellä.

Harrastajakalastajien kalasaalis kasvoi vuonna 2020 vuoteen 2018 verrattuna 22 miljoonasta kilosta yli 30 miljoonaan. Eniten kalastettiin ahventa, jonka osuus saaliista oli 37 prosenttia. Hauen osuus saaliista oli 21 prosenttia ja kuhan yhdeksän prosenttia.

Samalla kun nuorten ja eläkeläisten kiinnostus kalastusta kohtaan nousi, laski työikäisten miesten osuus vapaa-ajankalastajien määrässä. Luonnonvarakeskuksen tiedot perustuvat väestörekisteristä pomittuun 11 000 henkilön otokseen ympäri Suomea.