Huima ME-sukellus – nainen kulki 90 metriä jään alla ilman lisävarusteita

Urheilu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lähes sadan metrin matkan uiminen jäiden alla ilman suojavarusteita ei onnistuisi aivan keneltä tahansa. Eteläafrikkalainen Amber Fillary on kuitenkin toista maata, kuten hänen tuore ennätyksensä osoittaa.

Amber Fillary ui maaliskuussa Norjan Kongsbergissä 90 metrin matkan jään alla hengitystä pidellen, ilman sukellusvarusteita tai räpylöitä. Myös edellinen maailmanennätys oli hänen nimissään. Hän ui 70 metrin matkan Norjassa vuonna 2020.

Fillary valmistautui koitokseen harjoittelemalla hengityksen pitelemistä uima-altaassa. Ennen ennätyksen rikkomista ja vietti viisi päivää Berliinissä totutellakseen viileään ilmastoon. Vielä lopuksi hän harjoitteli järvessä, jossa varsinainen tempaus suoritettiin.

Fillaryllä on hallussaan myös maailman pisimmän vedenalaisen kävelyn ennätys yhdellä hengenvedolla. Hän käveli vedenpohjassa 109,60 metrin matkan Egyptin Dahabissa.