Yllätystulos: Veromätkyt ovat veronpalautuksia kannattavampia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jäännösveron maksaminen sapettaa. Tästä tosiasiasta ei pääse yli eikä ympäri, koska Suomessa joutuu muutenkin olemaan aina sitä enemmän maksupuolelle mitä enemmän ahkeroi tai tienaa. Nyt on kuitenkin laskettu, onko kannattavampaa maksaa palkastaan enemmän veroja veronpalautusten toivossa vai ottaa riski mätkyistä.

Taloudellisesti kannattavin vaihtoehto on ottaa alle 1.000 euron mätkyt. Tällöin jäännösverosta ei täydy maksaa huojennettua viivästyskorkoa, jota Verohallinto perii vasta 20 euroa ylittävältä osalta. Pienet mätkyt maksava veronmaksaja saa käytännössä korotonta lainaa valtiolta ja voi esimerkiksi sijoittaa verotukselta väliaikaisesti välttyneet varat haluamaansa kohteeseen.

– Veronpalautusten ottaminen ei lähtökohtaisesti ole järkevää, sillä palautuksille maksettu 0,5 prosentin korko ei kata inflaation vaikutuksia. Veronpalautusten korko on kuitenkin korkeampi kuin usealla säästö- tai käyttötilillä, selvityksen tehnyt VertaaEnsin.fi-sivusto selventää.