Ravintolisien tehotarkastuksessa karmaiseva tulos

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tulli valvoi suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä tehostetusti alkuvuodesta 2022. Lähes joka kolmannesta tutkitusta tuotteesta löytyi lääkeainetta tai rohdoskasvia. Tullin tutkimista 24:stä ravintolisästä 13 osoittautui sopimattomiksi kuluttajille tai tuotaviksi Suomeen.

Valvonnan kohteeksi valikoituivat erityisesti urheilijoille sekä seksuaalivietin kohottamiseen tarkoitetut ravintolisät, joita myydään suomalaisissa verkkokaupoissa. Kolme tuotetta sisälsi kiellettyjä lisäaineita ja yhden tuotteen ravintoainepitoisuus oli liian pieni. Lisäksi ravintolisissä oli kiellettyjä tai hyväksymättömiä ravitsemus- ja terveysväitteitä sekä muita kuluttajaa harhaanjohtavia pakkausmerkintävirheitä.

Kuudelle tuotteelle Tulli antoi huomautuksen. Syinä olivat pakkausmerkintävirheet, mutta lisäksi yksi ravintolisistä sisälsi ainesosaa, jota epäiltiin hyväksymättömäksi uuselintarvikkeeksi. Tulli valvoo vuosittain noin sadan Suomeen tuodun ravintolisän määräystenmukaisuutta. Aiemmat tulokset olivat syynä myös alkuvuoden 2022 tehovalvonnalle.