Veripankeissa suurta vajausta – nyt tarvitaan verenluovuttajia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen Punaisen Ristin veripalvelun tavoitteena on viiden päivän punasoluvarasto jokaisesta veriryhmästä. Nyt varastossa on merkittävää vajausta. Jotta verivarastot säilyvät turvallisella tasolla ja kaikille potilaille Suomen sairaaloissa riittää verta, verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800.

Verta tarvitaan myös siksi, että voidaan turvata verensaanti katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa. Verentarvetta symboloidaan nettisivulla olevilla pisaroilla ja nyt moni pisara on lähes tyhjillään. Vajaa pisara kuvastaa pikaista tarvetta verenluovuttajille.

Vain noin kolme prosenttia verenluovutusikäisistä suomalaisista luovuttaa verta. Luovutettu veri auttaa 40.000 potilasta vuosittain Suomessa. Potilaat tarvitsevat verivalmisteita keskimäärin suomalaisten veriryhmäjakauman mukaisesti. Hätäveri O- on poikkeus, sitä annetaan potilaille suhteessa enemmän.

Varaa aika verenluovutukseen tästä.