Keskuspankkien kattojärjestö: Ihmisten voitava kontrolloida heitä tietojaan

Digi · Terhi Piiroinen

Ihmisten tiedoista ja nettikäyttäytymisestä käydään kauppaa. On jopa sanottu, että ihmisten tiedot ja heitä koskeva data on seuraava maailman öljy, jonka avulla määritellään markkinat ja maailman kulku. Maailman keskuspankkien kattojärjestö BIS vaatii, että ihmisillä olisi oikeus omiin tietoihinsa.

BIS vaatii yksityishenkilöille ja yrityksille enemmän hallintaa sosiaalisen median ja muiden jättiteknologiayritysten ja pankkien heistä keräämiin tietoihin. Älylaitteiden buumi on viime vuosikymmeninä johtanut henkilötietojen vaihtamisen räjähdysmäiseen kasvuun. Yritykset nyt keräävät, käsittelevät ja myyvät ihmisten tietoja.

Torstaina julkaistun asiakirjan mukaan useimmissa maissa, kuten Suomessa, on jo olemassa joitakin tietojen käyttöä koskevia lakeja. Kuitenkaan suurin osa maailman ihmisistä ei vieläkään olleet tietoisia oikeuksistaan ​​omiin tietoihinsa.

– Kun dataa jaetaan palveluntarjoajien ja käyttäjien välillä, tiedonhallintajärjestelmän tulee määrittää, mitä tietoja rekisteriin pyydetään, kuinka kauan niitä säilytetään ja kuka dataan pääsee käsiksi, muistiossa tähdennetään Reutersin mukaan.