Huolestuttava tieto: Unettomuus lisääntyy huolestuttavan nopeasti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lääkäriasema Mehiläisen terveysdatan mukaan unettomuus on kasvava terveysongelma. Lääkärikeskuksissa ja työelämäpalveluissa diagnosoitu unettomuuden vuosittainen kasvu on lähes 10 prosenttia. Vuodesta 2018 vuoteen 2021 unettomuudesta kärsivien määrä on lisääntynyt 36 prosenttia. Hoidoksi määrätään harvoin rauhoittavia unilääkkeitä.

– Unettomuuden taustalla todetaan ajoittain sekä psyykkisiä syitä, kuten ahdistuneisuutta ja masennusta että fyysisiä syitä. Unettomuus ja erilaiset unihäiriöt ovat kuitenkin myös itsenäisiä häiriöitä ilman liitännäissairauksia, jotka sellaisenaan suurella todennäköisyydellä haittaavat ihmisen työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua ja altistavat useille muille sairauksille, toteaa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja, psykiatrian ja terveydenhuollon erikoislääkäri Kaisla Lahdensuo.

Lääkeaineriippuvuutta aiheuttavia unilääkkeitä määrätään vain noin joka sadannella lääkärikäynnillä. Melatoniinin käyttö nukahtamista edesauttavana unihormonina on lisääntynyt samalla ajanjaksolla yhteensä 35–40 prosenttia, ja melatoniinin lääkekulutus on Fimean tilaston mukaan lisääntynyt peräti 48,6 prosenttia. Myös erilaiset lääkkeettömät hoidot, kuten univalmennukset, ovat lisääntyneet unettomuuden hoitomuotoina merkittävästi.