Kuu pimenee maanantaina – Suomessa päästään ihastelemaan vain pimennyksen alkuvaiheita

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Länsi-Euroopassa päästään ihastelemaan maanantaina 16. toukokuuta täydellistä kuunpimennystä. Pimennys ei kuitenkaan tällä kertaa näy Suomessa kuin hetken aikaa, sekin pienellä alueella.

Suomessa maanantaisesta kuunpiemnnyksestä nähdään vain sen alkuhetkiä Lounais-Suomessa. Kuu on Lounais-Suomessa horisontin yläpuolella vielä pimennyksen puolivarjovaiheen alkaessa. Länsi-Euroopan lisäksi pimennys näkyy täydellisenä osassa Pohjois-Amerikkaa, Etelä-Amerikassa ja suuressa osassa Afrikkaa.

Seuraava osittain Suomessa nähtävä kuunpimennys on 8. marraskuuta. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan pimennys näkyy osittaisena Pohjois-Suomessa, ja sen heikosti erottuvan puolipimennyksen loppuvaiheet näkyvät koko maassa Lounais- ja Etelä-Suomea lukuunottamatta.