Sairaanhoitajat: Hoitajapula johtuu viallisesta järjestelmästä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen Sairaanhoitajat ry kertoo, että suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on kaatumaisillaan. Järjestön mukana syynä on järjestelmän viallinen rakenne. Useissa sairaanhoitopiireissä valitetaan huonoa johtamista, yhdenmukaisten käytäntöjen uupumista ja puutteita palkkauksessa.

— Sairaanhoitajapula on vakava. Nyt emme enää ole tässä varoittelemassa tilanteen pahenemisesta. Tilanne on kriittinen ja edelleen eskaloitumassa, tiivistää asiantuntija Anna Suutarla Suomen Sairaanhoitajista.

Sairaanhoitajien mukaan hoitajapulan ratkaisemiseksi rakenteelliset ongelmat tulee korjata. Sairaanhoitajien mielestä on reilua, että kaikki osapuolet, niin päättäjät kuin kansalaisetkin, ovat tietoisia päätösten tai päättämättä jättämisen seurauksista.

Järjestön mukaan rakenteissa on kuusi epäkohtaa, joihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Palkan lisäksi niitä ovat koulutuksen tason ja tasalaatuisuuden turvaaminen, ammattikorkeakoulujen rahoitusmalli, osaamisen ylläpitäminen sekä johdonmukaiset urapolut ja johtajuuteen panostaminen.