Kouluissa syödään yhä enemmän luomua – yli puolet käyttävät päivittäin

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ennen kyläkoulujen keittäjät tarjosivat lapsille sesonkiruokia ja sitä mitä oli tarjolla. Jos aamulla joku toi kalaa, valmistettiin siitä koululle keitto. Nykyään kouluruokailut ovat enemmän keskitettyjä ja ruokapalvelut toimivat suurkeittiöissä.

Luomu on onneksi raivannut tiensä valikoimiin, työsarkaa on silti vielä lähituotteiden suosimisen suhteen. Luomua käyttää päivittäin jo 53 prosenttia julkisista keittiöistä. Esimerkiksi luomumaitoa käyttää päivittäin kolmasosa ruokapalveluista. Ruokapalvelut myös haluaisivat lisätä luomun käyttöä edelleen.

Tärkeimpiä syitä valita luomua ovat maku, laatu, asiakkaiden hyvinvointi ja vastuullisuuden kehittäminen organisaatiossa. Vain kaksi prosenttia ruokapalveluista sanoo, ettei käytä luomua ollenkaan. Kyselyyn vastanneissa ruokapalveluissa luomun osuus raaka-aineista vaihtelee nollasta 25 prosenttiin, ja oli keskimäärin noin kuusi prosenttia. Eniten luomua käytetään päiväkoti- ja kouluruokailuissa.

Suosituimmat luomutuotteet julkisissa ruokapalveluissa ovat hiutaleet ja suurimot sekä maito. Julkisista keittiöistä 43 prosenttia haluaisi edelleen lisätä luomutuotteiden käyttöä. Eniten ruokapalveluita kiinnostaa kasvisten ja marjojen, maidon, viljatuotteiden, kuten hiutaleiden ja suurimoiden sekä kananmunien ja lihan vaihtaminen luomuksi. Erityisesti kotimainen luomu kiinnostaa ruokapalveluita.

Ruokapalveluiden avoimien vastausten perusteella kysyntä ja tarjonta eivät luomutuotteissa aina kohtaa. Ruokapalvelut toivovat sopivan hinnan lisäksi tasaista saatavuutta sekä ammattikeittiöille sopivaa jalostusastetta ja pakkauskokoja.