NASA julkaisi ääninäytteen – tältä musta aukko kuulostaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mustat aukot ovat kiehtoneet ihmiskuntaa vuosikymmenten ajan. Vuonna 2019 julkaistiin ensimmäinen taltioitu kuva mustasta aukosta. Nyt Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on paljastanut Youtube-videollaan, miltä mustien aukkojen aavemainen äänimaisema saattaa kuulostaa.

Perseus-galaksirykelmässä noin 200 miljoonan valovuoden päässä sijaitsee musta aukko, jonka tutkijat huomasivat vuosikymmeniä sitten erittävän paineaaltoja. Ne synnyttävät ääniaaltoja galaksirykelmän kuuman kaasun läpi kulkiessaan. Ne ovat noin 57 oktaavia keski-C -nuottia matalampia, toisin sanoen niin matalia, ettei ihmiskorva edes kykenisi niitä kuulemaan.

Ääniteknikot ovat kuitenkin onnistuneet luomaan mustaa aukkoa tarkkailleen Chandra-observatorion keräämien tietojen pohjalta eräänlaisen remix-version äänistä. NASAn mukaan ihmiskorvan kuultavissa olevassa versiossa ääniaallot ovat satoja kvadriljoonia kertoja alkuperäisiä korkeampia.