Historiallinen kuva julki: Tältä galaksimme supermassiivinen musta aukko

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat pitkään uumoilleet kotigalaksimme Linnunradan keskellä olevan supermassiivinen musta aukko. Nyt Sagittarius A* -nimisestä valtavasta taivaankappaleesta on saatu konkreettinen todiste historiallisen kuvan muodossa.

Mustan aukon kuva on CNN-uutissivuston mukaan yli 300 tutkijan työn kansainvälistä tulosta. Mustan aukon kuvasi Event Horizon Telescope -virtuaaliteleskooppi, jonka käytännössä muodostavat kahdeksan eri radioteleskooppia eri puolilla maailmaa. Yksi kameran räpsäys ei riittänyt kuvan ottamiseen, vaan se koostuu suuremmasta määrästä otoksia.

Varsinaista mustaa aukkoa ei voi nähdä, mutta kuvasta erottuu selvästi sen tapahtumahorisontin ympärillä oleva säteily. Sagittarius A*:n vastaa kooltaan noin neljä miljoonaa kertaa Aurinkomme massaa. Maapallolle Linnunradan keskustassa lymyilevästä mustasta aukosta ei ole uhkaa, sillä se sijaitse emeistä noin 26 000 valovuoden päässä.