McDonald’sin lähtö ei hetkauta venäläisiä: ”Tilalle tulee jotain muuta”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moskovan asukkaat ovat reagoineet McDonald’sin lähtemiseen Venäjältä varsin välinpitämättömästi. Osa ihmisistä on jopa onnellisia siitä, että epäterveellinen pikaruokayhtiö jättää maan 30 vuoden jälkeen. Ravintolaketju sulki 850 ruokalaa Ukrainan konfliktien vuoksi.

– Se on normaalia, että ravintoloita vaihtuu. McDonald’s ei hyödyntänyt kansakuntaamme tai sen terveyttä ja hyvinvointia oikeastaan mitenkään. Joten parempi näin, moskovalainen mies kertoo BBC:lle.

Hänen mukaansa tilalle tulee uusia kahviloita, yrityksiä tai ravintoloita. Siperiasta kotoisin oleva mies on samaa mieltä, ja kertoo onnistuneensa elämään elämänsä 18 ensimmäistä vuotta ilman pikaruokaketjun aterioita ja pystyy todennäköisesti siihen myös jatkossa. Yksi nainen suree lempijäätelöään tarjoilevan ravintolan lopettamista, mutta uskoo tilalle tulevan jotain parempaa.

– McDonald’s ei ole kovinkaan merkityksellinen venäläiselle taloudelle, siperialaissyntyinen mies tietää.

McDonald’sin ensimmäisen ravintolan avaaminen Moskovassa vuonna 1990 symboloi kylmän sodan jännitteiden sulamista vuosi ennen Neuvostoliiton romahtamista. McDonald’sin mukaan Venäjältä vetäytyminen tulee maksamaan yhtiölle noin 1,2-1,4 miljardia dollaria.