Lääkäri neuvoo: Näin usein ihmisen tulisi käydä kakalla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kakkajutut ovat tärkeitä. Ihmisen suoliston toiminta kertoo paljon terveydestä. Vaikka vessassa käymisestä ei keskustella yleisesti ihmisten kesken, on kyseessä yksi tavanomaisista elimistön perustoiminnoista.

Gastroenterologi Martin Veysey sanoo, että ihmisen on mentävä vessaan ulostamaan aina, kun tuntee tarvetta. Kakkaa ei saisi pidätellä. Tarve kertoo suoraan, että elimistö kaipaa puhdistamista ja se olisi hyvä toteuttaa saman tien. Aikuisten ulostamisen tarve vaihtelee eri ihmisten mukaan.

Toiset käyvät joka päivä samaan aikaan, jotkut joka toinen päivä ja osa käy kakalla monta kertaa päivässä. Ihminen tuottaa elämänsä aikana noin kuusi tonnia ulostetta, mikä koostuu vedestä, bakteereista, typpipitoisista aineista, hiilihydraateista, sulamattomista kasviaineista ja lipideistä, eli rasvoista.

– Mitä pidempään tämä elimistöstä ulos tarkoitettu aines on sisällämme, sitä alttiimpi se on käymiselle ja hajoamiselle. Tämä ei tuota pelkästään pieruja vaan myös kemikaaleja, jotka tunnetaan metaboliitteina. Kun ne ovat kosketuksissa suolen limakalvon kanssa, ne voivat imeytyä elimistöön. Kakan pidättäminen on yhdistetty suolistosyöpään, sappikiviin, paksusuolen polyyppeihin ja peräpukamiin, Veysey kertoi The Conversation-lehdessä.

Ideaali kakkaamistiheys on noin 8-24 tunnin välein. Suolen toimintaa voi aktivoida nauttimalla riittävästi vettä ja kuitupitoista ruokaa. Liikunta niin ikään auttaa suolen toimintaa erinomaisesti. Pääasia on, että ihminen kuuntelee kehoaan ja menee vessaan aina tarpeen tullen.