Helsingissä kokeillaan sähköistä jäteautoa – säästää ympäristön lisäksi asukkaiden korvia

Autot Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa kesäkuussa sähköisen jäteauton kokeilut kantakaupungissa. Täysin sähkövoimalla kulkeva jäteauto ei tuota tyhjennystoiminnassa lainkaan pakokaasu- ja pienhiukkaspäästöjä. Jos kokeilu onnistuu, voi sähköiste jäteautojen käyttö yleistyä.

Ympäristön lisäksi sähköinen jäteauto säästää myös kaupunkilaisten korvia. Uudesta jäteautosta aiheutuu nimittäin perinteisiä jäteautoja vähemmän meluhaittoja. Täyssähköisen jäteauton tunnistaa ilvestä esittävästä kuvasta ajoneuvon kyljessä.

– Kokeilun keskeisiä tavoitteita ovat jätteenkeräyksen meluhaittojen sekä lähipäästöjen, kuten pakokaasun ja pienhiukkasten, minimointi. Pyrimme selvittämään, että olisivatko täyssähköiset jäteautot tulevaisuudessa paras ja edullisin keino näiden haittojen vähentämiseen, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen tiedotteessa.

– Haluamme varmistaa auton toimivuuden myös ankarammissa ja vaihtelevissa sääoloissa. Siksi kartoitamme kokemuksia ja kokonaishyötyjä talvikauden yli kestävällä kokeilulla, joka päättyy keväällä, Nuuttinen taustoittaa.