Mitä ihmettä? Vedenalainen tutkimuskeskus katosi – vain pätkä kaapelia jäi jäljelle

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Itämerellä yli kuuden vuosikymmenen ajan mittauksia tehnyt Boknis Eckin meriobservatorio katosi 21. elokuuta 2019. Merenpohjaan asiaa tarkastamaan menneet sukeltajat äimistyivät. Koko laite antureineen oli kadonnut ja paikalle oli jäänyt vain pätkä meren pohjassa kulkenutta kaapelia.

Myöhemmin yksi observatorion telineistä löydettiin 20 metrin syvyydestä. Se oli kulkeutunut alkuperäisestä sijainnistaan 200 metriä koilliseen. Keskus keräsi Itämerellä ympäristötietoja, kuten lämpötilaa, suolapitoisuutta, happi- ja metaanipitoisuuksia. Toinen observatorion telineistä oli varustettu antureilla ja toinen sai virtaa merenrannasta tulevan kaapelin kautta.

Laitteiston sijaintipaikkana on ollut Eckernförden lahti, Saksan Itämeren rannikon edustalla. Laitteiston arvo on 300.000 euroa ja telineiden paino on ollut 250 ja 100 kiloa. Syytä observatorion irtoamiselle ei tiedetä. Tutkijat eivät ole sulkeneet pois mahdollisuutta, että myrskyt, virtaukset tai suuret merinisäkkäät olisivat repineet ne pois, vaikka se onkin asiantuntijoiden mukaan hyvin epätodennäköistä.