NASA löysi Marsin pinnalta oven? Luotaimen kuva hämmentää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nasan Curiosity-kulkijan Marsin pinnalta ottamat kuvat kutkuttavat toistuvasti ihmisten mielikuvitusta. Nyt hämmästystä on herättänyt kuva, jossa kallion pinnalla näyttää olevan suorakulman muotoinen aukko. Kuva sai nopeasti salaliittoteoreetikkojen huomion. Sitä pidettiin jopa todisteena älyllisestä elämästä Marsissa. Moni nimittäin epäili, ettei suorakulmainen muoto voisi olla luonnon muovaama.

Tutkijat ovat joutuneet torppaamaan kuvissa oviaukon näkevien teorioita Marsilaisten maakellarista. Marsin tiedelaboratorion Ashwin Vasavada kertoo Gizmodo-sivustolle kyseessä olevan vain aukko kahden kalliossa olevan halkeaman välissä. Alue on muodostunut muinaisista hiekkadyyneistä, ja sen kallioissa olevat halkeamat ovat pääsääntöisesti pystysuoria.

Ranskan Nantesin yliopiston geologi Neil Hodson puolestaan toteaa LiveScience-sivustolle aukon olevan todennäköisesti luonnollisen eroosion muovaama. Aukko on myös huomattavasti pienempi kuin miltä se kuvissa näyttää, vain alle metrin korkuinen.