Nyt kerätään roskia – plogging on hyötyliikuntaa luonnon hyväksi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Plogging nousi hittijutuksi neljä vuotta sitten. Pienen ruotsalaisporukan harrastuksesta tuli nopeasti kansainvälinen liike. Plogging-sana tulee hölkkäämistä tarkoittavasta jogging-sanasta ja ruotsin kielen keräämistä tarkoittavasta fraasista plocka upp. Idea on yksinkertainen: Kerää kaikki roskat juoksulenkin varrelta.

Roskia voi kerätä luonnossa vuoden jokaisena päivänä, mutta nyt se on saanut myös oman teemapäivänsä. Viime viikolla Suomessa järjestettiin Koko Suomi ploggaa -kampanja. Zero Waste Finland ry järjesti vuorokauden mittaisen tapahtuman, jossa kerättiin roskia ulkoilun yhteydessä. Tempaus oli osa viikon kestävää Roskatalkoot-tapahtumasarjaa.

– Osallistuminen on helppoa: kerää roskia lähiympäristöstäsi – yksin tai yhdessä muiden kanssa. Voit kerätä roskia juosten tai kävellen, mikä parhaiten sopii sinulle. Voit kerätä roskia niin paljon kuin haluat. Jos keräät enemmän roskia, kannattaa varustautua esimerkiksi roskapussilla, hanskoilla ja roskapihdeillä, tapahtumaa kuvailtiin.