Osaatko tehdä saippuaa tai värjätä lankoja? Perinnetaitoja opetetaan edelleen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Miltä kuulostaisi pihapadoissa poriseva siansuolisaippuaa tai saunarannassa tapahtuva lankojen värjääminen kasviväreillä? Liesjärvellä sijaitsevan Korteniemen tilan ja perinnepäivän yhtenä tärkeänä tehtävänä on vanhojen taitojen siirtäminen uusille tekijöille.

Perinnepäivä järjestetään yhteistyössä eri kädentaitojen osaajien kanssa. Käsityöläiset ja perinnetilan henkilökunta esittelevät vanhoja työmenetelmiä, ja vierailijat pääsevät itsekin kokeilemaan perinteisiä käsityötekniikoita.

Korteniemen perinnetila järjestää perinnepäivän sunnuntaina 5. kesäkuuta. Kädentaitojen konkarit esittelevät päivän aikana entisajan käsityötekniikoita, ja tilalla vierailevat pääsevät myös itse testaamaan vanhoja työtapoja.

– On mukava järjestää perinnepäivää. Usein perinnetilan tapahtumat ovat talkoohenkisiä, mutta perinnepäivässä esitellään vanhoja käsityötekniikoita ja työtapoja monipuolisesti. Toki kaikkiin tapahtumiimme voi tulla katselemaan ja oppimaan, ja kaikissa tarvitaan myös iso joukko talkoolaisia tapahtumaa toteuttamaan, Outileena Uotila Metsähallituksesta kertoo.

Tällä kertaa perinnepäivään on lupautunut ainakin polkusorvari, haravantekijä ja köydenpunojat. Uusi naapurimme otti yhteyttä ja kysyi voiko hän tulla kehräämään. Kasvivärjäri ja saippuankeittäjä löytyy omasta takaa. Myös perunajauhoja tehdään ja kudotaan lautanauhaa, Uotila jatkaa.